Så skapar du en härlig uteplats i trädgården

Våren har anlänt till vårt avlånga land! Efter månader av mörker spritter det i benen och kliar i gröna fingrar. Nu får kaffemuggen gärna följa med ut på altanen, för trots att luften är kall är det varmt och skönt när vi lutar oss mot fasaden. Med rätt solskydd blir uteplatsen en oas där du gärna tillbringar många timmar redan under våren.

Börja planera din trädgård i tid
En stor del av njutningen med att bo i hus är att enkelt kunna stiga ut i trädgården. Redan nu under våren blir den ett extra rum med plats för både avkoppling och umgänge. Vilken typ av trädgård vill du ha? Valmöjligheterna är stora och det är egentligen bara tomtens utformning som sätter gränserna. Lummig engelsk oas, minimalistiskt japanskt eller en generös gräsmatta där barnen kan sparka boll? Det tar tid att anlägga en vacker trädgård, inte minst om du vill ha träd, buskar och andra långsamt växande plantor. Därför är det bra att börja planera trädgården i god tid – gärna redan när du bygger huset. Dessutom blir det både smidigare och mer kostnadseffektivt att förbereda för markiser, el och plattsättning eller trädäck i konstruktionsfasen, innan huset står färdigt.

Skapa rum i trädgården
Det första steget i planeringsfasen är att studera hur solen rör sig över tomten. De flesta uppskattar att kunna välja mellan sol och skugga beroende på aktivitet. Därför är det smart att skapa flera rum i trädgården. Ett klassiskt trädgårdsrum är uteplatsen i direkt anslutning till huset. För dig som bor i ett vinkelhus är det naturligt att lägga altanen i vinkeln. Husets väggar skapar en varm och härlig oas skyddad från kalla vårvindar. Ett gott råd är att installera en terrassmarkis på uteplatsen. Under markisväven kan du njuta av trädgården även när regnet hänger i luften. Och blir det kallt är det bara att sätta igång de inbyggda värmarna.

Lata dagar i pergolan
Glöm inte bort resten av trädgården. Här finns det utrymme för extra kreativa och mysiga lösningar som berså, lusthus eller pergola. Slå dig ner med en bok, njut av en hembakad bulle och betrakta ditt vackra hus på lagom avstånd. Pergolan är ett flexibelt solskydd som kan monteras ute på tomten. Det betyder att du precis lika gärna kan placera den vid poolen som bland fruktträden. Komplettera med gardiner för utomhusbruk för att skapa en ombonad känsla utan insyn. Och väljer du en pergola med vinklingsbara taklameller bestämmer du själv hur mycket ljus och vind som ska släppas in.

Tre tips när du planerar din uteplats

  1. Utgå från dina behov. Tycker du om att bjuda in vänner på middag? Se till att det finns många bekväma sittplatser som fungerar även under svala kvällar och dagar. Till din terrassmarkis kan du ofta köpa till inbyggd belysning, värmare och rullgardinsfront.
  2. Börja planera i god tid! Genom att rita in din uteplats redan i husets ritning kan du spara både tid, pengar och arbete när det väl är dags att göra verklighet av uteplatsen. Installationen går snabbt och du slipper dra ny el genom husväggarna. Dessutom specialtillverkas många solskyddsprodukter efter dina önskemål, vilket medför ett par veckors leveranstid.
  3. Motorisera mera! Välj en smart solskyddslösning och kontrollera markisen, infravärmaren eller belysningen med en enkel knapptryckning på fjärrkontrollen eller i mobilen.

Vill du ha hjälp med din uteplats?
Tillsammans med HusCompagniet skapar vi härliga trädgårdsmiljöer varje år. HusCompagniet erbjuder arkitektritade stenhus i dansk stil och i deras visningshus hittar du många av våra smarta solskyddslösningar. Välkommen till vårt showroom i Malmö där du kan ta del av hela vårt sortiment. Kontakta HusCompagniet om du vill veta mer om att bygga nytt hus.