Så väljer du färg på markiser

Du har bestämt dig för att du behöver markiser till ditt hus. Kanske fönstermarkiser för att skydda huset från skarpt solljus och värme, och därmed skapa ett behagligare inomhusklimat. Eller så har du siktat in dig på en terrassmarkis över uteplatsen, för att skapa ett extra rum i din trädgård. Under terrassmarkisen får du skydd från allt för stark sol, eller så kan du kura ihop sig under en filt och fortsätta sträckläsa den där boken, trots att det börjat småregna.

Oavsett vilka anledningar du har till att vilja skaffa markiser så kommer du snart att behöva fatta några beslut. Exempelvis om det vara en öppen markis, halvkassett eller helkassett. Vad är det kanske du undrar? Lugn, prata med oss på Skånsk Fönstermiljö så förklarar vi allt tekniskt. Däremot finns det ett annat viktigt beslut som du behöver fatta. Hur ska man tänka när man väljer färg på markiser? Färg är som bekant mycket en fråga om tycke och smak, och här handlar det om dina egna preferenser, men vi vill också gärna ge dig några goda råd på vägen.

Markisens färg ger karaktär

Oavsett om du gillar grönt, blått, vitt eller annan valfri färg bör du fundera på helheten. Hur samspelar färgen du vill ha på dina markiser med huset och omgivningen? Och vad blir snyggast, en färg som smälter in eller en färg som bryter av? En markis ger fasaden personlighet och karaktär och intrycket förändras ganska mycket beroende på hur du tänker kring färgsättningen.

På Skånsk Fönstermiljö använder vi oss av högkvalitativ markisväv från Sandatex. Deras egen designavdelning har tagit fram mönster och färgskalor utifrån ett skandinaviskt perspektiv. Oavsett hus kan du garanterat hitta en passande färg till dina markiser. Såklart är du också välkommen att använda oss som bollplank och rådgivare kring färgsättningen.

Markiser för vita hus
Har du ett hus som är modernt och präglas av strama linjer? Då kan det vara klokt att vara varsam i färgvalet och undvika alltför starka färger. Ofta fungerar hela gråskalan, från svart till vitt. Även en mönstrad väv kan passa utmärkt.

Markiser för röda hus
Röd fasadfärg är alltid en utmaning. Till exempel kan det vara svårt att hitta en röd markis som matchar just ditt hus. Ofta är det bättre att välja en markisfärg som kompletterar fasaden. Kanske senapsgult, mossgrönt eller gråblått?

Markiser för blå hus
Har du ett hus med blå färg är det ganska sannolikt att den är mild eller går mot det grå hållet. Prova dig fram med milda kontraster eller en väv med ränder som matchar fasaden. Du kan också hämta färginspiration från den omgivande miljön.

Markiser för gula hus
Gult är en färg med stor spännvidd, från ljust gul-beige till den starka gula färg som ofta återfinns på gamla trähus. Funderar du på att matcha med en gul markisväv bör denna inte vara alltför klar och stark. Olika gröna markisfärger kan vara ett alternativ.

Markiser för bruna hus
Brunt är en tacksam fasadfärg som fungerar mycket bra tillsammans med många olika färger. Om du känner för att lätta upp det mörka fasadintrycket så kan en ljusare brun eller beige markisväv passa fint.

Markiser för svarta hus
En svart fasad har tyngd och tål att matchas med de flesta färger. Hela gråskalan passar bra, men du kan även experimentera med kraftiga accentfärger. Tänk på att den mörka fasadfärgen får markisväven att se ljusare ut, så dra gärna mot mörkare nyanser.

Markiser för beige hus
En beige fasad ger ett milt och mjukt intryck. När du ska välja markisväv kan du antingen jobba ton i ton, eller så kan du med fördel plocka upp detaljer från takfärgen, plåtarbeten, snickerier eller andra utsmyckningar.

Foton: @Sandatex